באפריל הוציאה הפדרציה האירופאיות לחימום, אוורור ומיזוג אוויר (REHVA) שמייצגת מעל 120,000 חברים בתחום HVAC (חימום, איוורור ומיזוג אוויר) בכללם מהנדסים, טכנאים ומומחים מכל 27 מדינות אירופה, עדכון לפרסום מחודש מרץ שפרסמנו באתר https://milotrade.com/air-conditioning-ventilation-systems-corona-era/ זאת לאור ממצאים נוספים שנמצאו לגבי אופן התפשטות הנגיף. להלן הדברים לאחר העדכון:
דרכי הדבקה
ארגון הבריאות העולמי (WHO) פרסם שצורות ההדבקה מהנגיף הן:
- טיפות גדולות בגודל של מעל 10 מיקרון שניתזות למרחק של עד 2 מטר במצבים כגון דיבור או התעטשות. הטיפות יכולות להגיע ישירות אל אדם אחר שניצב במרחק קטן מהמרחק המקסימלי או שהן יכולות להגיע דרך משטחים עליהם יותזו ומכאן באמצעות מגע של אדם אחר שיגע בעצמו במקומות כגון פה, אף ואפילו עיניים.
- טיפות קטנות בגודל של מתחת ל 5 מיקרון שבנוסף לצורת ההדבקה של הטיפות הגדולות נישאות באוויר למרחק גדול אף מ- 2 מטר. הנגיף בצורתו זו יכול לשרוד שעות באוויר חדר ואף ימים על משטחים. במצב זה יכול הנגיף להיות מועבר באמצעות מערכות המיזוג והאיוורור של מבנים.
אמנם טרם פורסמו מחקרים בעניין ההתפשטות והשפעותיה של COVID-19 אולם מבדיקות שנאספו הנגיף נמצא בצנרת אוורור של חדרים בהם שהו חולים בנגיף. מכאן ניתן להסיק ששמירה על מרחק של 2 מטרים אינה מספיקה ונדרש אוורור מוגבר של חללים כדי להקטין סכנת הידבקות במקרה ואחד השוהים במקום נושא את הנגיף.
במחקר שפירסם ב 13 לפברואר השנהDr. Hiroshi Nishiura , נטען שסביבה שבה רמת האוורור היא מינימלית, תורמת להסתברות הידבקות בצורה דומה לרמת ההדבקה המשנית שנוצרת ממגע עם משטחים.
ה- REHVA ממליץ אם כך להגביר את הזהירות ולשפר את האוורור במקומות עבודה ובחללים ציבוריים.
המלצות מעשיות להפעלה
באופן עקרוני ההמלצה היא להגדיל ככל הניתן את כמות האוויר המוצאת מהחלל וכתוצאה מכך לאפשר זרימת אוויר צח. במקומות בהם מותקנות מערכות מיזוג ואוורור יש להפעיל אותן יותר שעות מהמקובל כולל בשעות בהן אנשים לא שוהים במקום זאת על מנת לסלק את הנגיף שבאוויר ואפילו את החלקיקים שהצטברו על משטחים.
פתיחת חלונות בחדרי שירותים לדוגמא (הנגיף עובר גם במערכת הביוב כפי שהוכח בהתפרצות הסארס ב 2002-3) אינה פתרון טוב היות והרוח הנכנסת תעביר את הנגיף מהחלל שיתכן והוא נגוע פנימה לתוך המבנה לחללים נוספים. הוצאת האוויר בצורה מאולצת (ע"י שואבי אוויר ומפוחים) מבטיחה זרימת האוויר מהחלל החוצה ובנוסף מייצרת תת לחץ בחלל שמונע יציאת הנגיף לחללים אחרים ומזהם גם אותם.
מערכות מיזוג והפחתת לחות
על אף שלצערם של מנסחי המאמר השימוש בערכות אלה לא יכול להועיל בסילוק הנגיף, אין מניעה להשתמש בהם בצורה השגרתית. מדידות שנעשו בטמפרטורות של 21-230 ובתנאי לחות של 65% הצביעו על שרידות גבוהה מאד של הנגיף. במחקר עליו מסתמכים כותבי המאמר, נמצא שבטמפרטורה של 40C הנגיף שרד 14 יום, ב 370C הוא שרד יום אחד ולמשך 30 דקות בלבד ב 560C). היות וגם נמצא שנגיף ה COVID-19 לא מתנהג כמו נגיף שקיים בהצטננות רגילה (שם להורדת הלחות ישנה משמעות) גם הורדת רמת הלחות לא מקטינה את הסתברות ההדבקה (יחד עם זאת מומלץ להפסיק את השימוש במערכות מיזוג שכוללות (recirculation sectors. גם נושא ניקוי הצנרת נמצא כלא יעיל כנגד הנגיף ועל כן גם בעניין זה יש להמשיך להפעיל את המערכות באופן רגיל.
לסיכום
הפתרון הוא ליצור החלפת אוויר רציפה ומשמעותית באמצעות מערכות מיזוג , אוורור וכדומה , היות שרק כך יוסרו חלקיקי הנגיף מהחלל ומהמשטחים שזוהמו בנגיף.
……………………………………………………………………………………………………..
אנחנו נמשיך לעדכן במידע רלוונטי נוסף ככל שיפורסם. אתם מוזמנים להירשם לקבלת עדכונים במערכת ה"ניוזלטרס" שלנו בכתובת: www.milotrade.com
מקור: https://www.rehva.eu/activities/covid-19-guidance
מנסחי המאמר:
Prof. Jarek Kurnitski, Tallinn University of Technology, Chair of REHVA Technology and Research Committee Atze Boerstra, REHVA vice-president, managing director bba binnenmilieu Francesco Franchimon, managing director Franchimon ICM Prof. Livio Mazzarella, Milan Polytechnic University Jaap Hogeling, manager International Projects at ISSO Frank Hovorka, REHVA president, director technology and innovation FPI, Paris Prof. em. Olli Seppänen, Aalto University This document was reviewed by Prof. Yuguo Li from the University of Hongkong, Prof. Shelly Miller from the University of Colorado Boulder, Prof. Pawel Wargocki from the Technical University of Denmark and Prof. Lidia Morawska from the Queensland University of Technology.